Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Ο Γιάννης Πουλόπουλος Τραγουδά Νίκο Μαμαγκάκη



Η συνεργασία του Γιάννη Πουλόπουλου με τον πολύ σπουδαίο συνθέτη, Νίκο Μαμαγκάκη, που πρόσφατα "έφυγε" από κοντά μας, αποτελεί σημείο αναφοράς για την καριέρα του μεγάλου ερμηνευτή.
 Η αξιόλογη αυτή συνεργασία εγκαινιάστηκε το 1966, με δύο τραγούδια, βασισμένα σε ποίηση του Βασίλη Βασιλικού, την "Ανθή" και τα "Πέτρινα Λουλούδια", που κυκλοφόρησαν μαζί σε δίσκο 45 στροφών, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Λίγο καιρό αργότερα, ο Πουλόπουλος ξεκίνησε την σπουδαία συνεργασία του με τον Μίμη Πλέσσα και έκανε αρκετό καιρό να συναντηθεί ξανά δισκογραφικά με τον Μαμαγκάκη, και πιο συγκεκριμένα, τρία χρόνια.
 Το 1969, αμέσως μετά τον θρυλικό "Δρόμο", κυκλοφόρησε ο πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος του Λίνου Κόκοτου, με τίτλο "Οι Ώρες". Σε αυτόν τον δίσκο, ο Πουλόπουλος συμμετείχε με τρία ξεχωριστά τραγούδια, όλα σε στίχους του Άκου Δασκαλόπουλου: το "Καράβι Αραγμένο", το "Όσα Δεν Βάνει Ο Λογισμός" και το διαχρονικό "Γειτονάκι Μου". Σε αυτά τα τρία τραγούδια, καθώς και σε ολόκληρο τον δίσκο, την ενορχήστρωση είχε αναλάβει ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο οποίος έδωσε άλλη διάσταση στα τραγούδια. 

Την ίδια περίοδο, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος απέδωσε στα Ελληνικά 12 ποιήματα του μεγάλου Ισπανού ποιητή, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, και τα έδωσε στον Γιάννη Γλέζο για να τα μελοποιήσει. Εκείνος με τη σειρά του, καθώς τότε δεν είχε σπουδάσει ενορχήστρωση ακόμα, έδωσε στον Μαμαγκάκη τα τραγούδια για να τα ενορχηστρώσει. Βασικός ερμηνευτής του δίσκου επιλέχθηκε ο Γιάννης Πουλόπουλος με 10 τραγούδια, ενώ δόθηκαν και δύο στην Έλενα Κυρανά. 
 Λίγο καιρό αργότερα, ο Νίκος Μαμαγκάκης ανέλαβε την μουσική επένδυση της ταινίας του Ντίνου Δημόπουλου, με τίτλο "Η Ωραία Του Κουρέα". Στην ταινία συμμετείχε και ο τότε εξαιρετικά δημοφιλής Γιάννης Πουλόπουλος με δύο τραγούδια σε στίχους του σκηνοθέτη, τα "Γαλάζια Πέτρα" και "Ήλιε Μου, Ήλιε Κι Ουρανέ", τα οποία, μετέπειτα, κυκλοφόρησαν μαζί και σε δίσκο 45 στροφών, αλλά σε διαφορετικές από την ταινία εκτελέσεις. Οι ηχογραφήσεις για την ταινία είναι σπάνιες και δυσεύρετες. 
 Η επόμενη δισκογραφική συνάντηση του διδύμου έλαβε χώρα το 1970, όταν ο Μαμαγκάκης αποφάσισε να μελοποιήσει την "Ερωφίλη" του Γεωργίου Χορτάτζη. Τον ρόλο της Ερωφίλης, σε αυτό το πραγματικό δύσκολο έργο, ανέλαβε η μεγάλη κυρία του Νέου Κύματος, Καίτη Χωματά, ενώ τον ρόλο του Πανάρετου, ο Γιάννης Πουλόπουλος. Επίσης, άξια αναφοράς είναι και η συμμετοχή του μεγάλου ηθοποιού Μάνου Κατράκη, ο οποίος είχε αναλάβει το ρόλο του Βασιλιά, αλλά ήταν και ο αφηγητής της ιστοριάς. Σε αυτό τον δίσκο, ακούμε τον Πουλόπουλο σε ένα τραγούδι με την Χωματά, σε ένα με τον Γιάννη Θωμόπουλο στο ρόλο του Καρποφορου, και σε δύο που είναι μόνος του, με τα οποία αποδεικνύει πως μπορεί με άνεση να τραγουδήσει τα πάντα. 

Το 1971, οι συντελεστές των "12 Τραγουδιών Του Φ. Γ. Λόρκα" αποφάσισαν να αφήσουν κληρονομιά στο ελληνικό πεντάγραμμο άλλον ένα δίσκο-θησαυρό, το "Εμιλιάνο Ζαπάτα" του μεγάλου Χιλιανού ποιητή, Πάμπλο Νερούντα. Όπως είναι φυσικό, ο Μαμαγκάκης ανέλαβε για άλλη μια φορά την ενορχήστρωση των τραγουδιών, που αυτή τη φορά ερμήνευε αποκλειστικά ο Πουλόπουλος. Σε αυτή την τελευταία δισκογραφική συνάντηση του Πουλόπουλου με τον Γιάννη Γλέζο, ο Μαμαγκάκης άφησε και πάλι το στίγμα του με την εξαιρετική και άξια αναφοράς ενορχήστρωση του. 
 Την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε ο "Κήπος" του Λίνου Κόκοτου και του Άκου Δασκαλόπουλου. Όπως και στις "Ώρες", ο Νίκος Μαμαγκάκης ανέλαβε και πάλι την ενορχήστρωση του δίσκου, άρα και των δύο τραγουδιών με τα οποία συμμετείχε ο Πουλόπουλος: τα "Γίνανε Τα Χρόνια Βόλια" και "Της Παράγγειλα Να Ράψει". 
 Η τελευταία δισκογραφική συνάντηση του Πουλόπουλου με τον Μαμαγκάκη έλαβε χώρα το 1972 στον δίσκο "11 Λαϊκά Τραγούδια Του Γιάννη Ρίτσου", που αποτελεί και αυτός "διαμάντι" της δισκογραφίας του μεγάλου ερμηνευτή. Στον δίσκο αυτό, ο Πουλόπουλος τραγουδά με τρόπο μοναδικό 7 τραγούδια, μεταξύ των οποίων και το "Άιντε Και Ντε", ενώ τα υπόλοιπα 4 η Μαρία Δουράκη. Πέρα από αυτά τα 11 τραγούδια, επρόκειτο να συμπεριληφθεί και ένα ακόμα, με τίτλο "Μολυβένια Σύννεφα", το οποίο λογόκρινε η Χούντα και δεν συμπεριλήφθηκε στον δίσκο. Το τραγούδι κυκλοφόρησε με την φωνή του Πάνου Παπαϊωάννου στην καινούρια εκδοχή του δίσκου, που έγινε το 2006. Όσο για την αυθεντική εκτέλεση, δεν έχει κυκλοφορήσει ποτέ και παραμένει παντελώς άγνωστη. Όσον αφορά αυτό το δίσκο και τη συμμετοχή του μεγάλου ερμηνευτή, ο Νίκος Μαμαγκάκης αναφέρει: "Εγώ διάλεξα τον Πουλόπουλο και η εταιρεία τη Δουράκη, μια φωνή της εποχής εκείνης. Θυμάμαι που προσπαθούσα να πω στον Πουλόπουλο πες το κι έτσι. Μου λέει «εγώ μαέστρο, ό,τι και να μου πεις, όπως μπορώ θα τα πω». Δίκιο είχε. Είχε πια μια σταμπιλαρισμένη φωνή. Είχε φτιάξει το κεφάλαιο δικό του. Δεν μπορούσες να επενδύσεις περισσότερο πάνω του. Η «βιοτεχνία» του ήταν πια κλειστή και δεν έβγαινε από τα όρια. Έτσι κι αλλιώς όμως ήταν πολύ καλός. Φοβερά ιδιόρρυθμη φωνή και τίμιος τραγουδιστής."
 Η πολύ σπουδαία αυτή συνεργασία έληξε άδοξα το 1972 και δεν κατάφερε να ανανεωθεί λόγω της απουσίας του Πουλόπουλου στο εξωτερικό μετά το κυνήγι του από τη Χούντα, αλλά και λόγω του γεγονότος πως το 1975 ο Πουλόπουλος "μετακόμισε" στη ΛΥΡΑ και από το 1977 και μετά, άλλαξε ύφος τραγουδιού. Παρ' όλα αυτά, αυτή η συνεργασία που διήρκεσε 6 χρόνια, από το 1966 έως το 1972, άφησε πίσω της πολλά "διαμάντια" της ελληνικής δισκογραφίας, καθώς και της προσωπικής του μεγάλου ερμηνευτή, και χαρακτηρίστηκε από την ποιότητα των τραγουδιών, που επί το πλείστον, βασίζονταν σε ποιήματα. Μέσα σε αυτή την εξαετία, ο Πουλόπουλος ερμήνευσε αρκετά τραγούδια ενορχηστρωμένα από τον Μαμαγκάκη, αλλά συνολικά μόνο 15 τραγούδια σε μουσική του σπουδαίου αποθανόντα συνθέτη, τα όποια αναγράφονται στην παρακάτω λίστα:

01. Πέτρινα Λουλούδια (1966) Βασίλη Βασιλικού
02. Ανθή (1966) Βασίλη Βασιλικού
03. Γαλάζια Πέτρα (1969) Ντίνου Δημόπουλου
04. Ήλιε Μου, Ήλιε Κι Ουρανέ (1969) Ντίνου Δημόπουλου
05. Πρώτο Τραγούδι Πανάρετου (1970) Γεωργίου Χορτάτζη
06. Διάλογος Πανάρετου-Καρποφόρου (1970) Γεωργίου Χορτάτζη (με τον Γιάννη Θωμόπουλο) 
07. Διάλογος Ερωφίλης-Πανάρετου (1970) Γεωργίου Χορτάτζη (με την Καίτη Χωματά) 
08. Δεύτερο Τραγούδι Πανάρετου (1970) Γεωργίου Χορτάτζη
09. Τραγούδι Στα Νταμάρια (1972) Γιάννη Ρίτσου
10. Χωρισμός (1972) Γιάννη Ρίτσου 
11. Ο Τρύγος (1972) Γιάννη Ρίτσου
12. Χειμωνιάτικη Βραδιά (1972) Γιάννη Ρίτσου
13. Άιντε Και Ντε (1972) Γιάννη Ρίτσου
14. Νυχτοπεντοζάλης (1972) Γιάννη Ρίτσου
15. Το Φεγγάρι Βάσανο (1972) Γιάννη Ρίτσου 

---- Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού από το ιστολόγιο---- 

1 σχόλιο: