Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Γιάννης Πουλόπουλος Τραγουδά Στ. Ζαφειρίου, Θ. Πολυκανδριώτη Και Γ. Μπιθικώτση


Ο Γιάννης Πουλόπουλος, στην αρχή της δισκογραφικής του πορείας και στην άνοδό του, συνεργάστηκε με έναν μεγάλο "δάσκαλο" του μπουζουκιού, τον Στέλιο Ζαφειρίου. Με την πάροδο των χρόνων και την καθιέρωσή του, συνεργάστηκε και με δύο "μαθητές" του, τον Θανάση Πολυκανδριώτη και τον Γιάννη Μπιθικώτση. Αυτές τις τρεις σπουδαίες συνεργασίες εξετάζουμε αυτή τη φορά. 

Ο Γιάννης Πουλόπουλος Τραγουδά Στέλιο Ζαφειρίου 

Η συνεργασία του Γιάννη Πουλόπουλου με τον γνωστό σολίστα του μπουζουκιού Στέλιο Ζαφειρίου ξεκίνησε το 1966, με δύο τραγούδια, σε μουσική του δεύτερου, που κυκλοφόρησαν μαζί σε δίσκο 45 στροφών, τα "Έλα Πουλί Χαμένο" και "Αν Δεις Να Κλαίει Η Άνοιξη", σε στίχους Άκου Δασκαλόπουλου. Τα τραγούδια δεν γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία, αλλά το πρώτο συμπεριλήφθηκε στον πρώτο προσωπικό δίσκο του μεγάλου ερμηνευτή, που κυκλοφόρησε το 1967. Αυτά τα δύο τραγούδια αποτελούν και τα μοναδικά που έγραψε ο Στέλιος Ζαφειρίου για τον Πουλόπουλο.

Ο Γιάννης Πουλόπουλος συνάντησε και πάλι τον Στέλιο Ζαφειρίου δισκογραφικά την ίδια χρονιά, στις πρώτες του ηχογραφήσεις με τον Μίμη Πλέσσα για το μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη "Οι Θαλασσιές Οι Χάντρες", όπου έπαιζε μπουζούκι. Δηλαδή, ακούμε το μπουζούκι του Στέλιου Ζαφειρίου στα "Έκλαψα Χθες", "Απόψε Κάποιος Θα Χαθεί", "Βρέχει Πάλι Απόψε", "Πίσω Απ' Το Παράθυρο" και "Ν' Ανθίσει Το Χαμόγελο". 
 Μετά την επιτυχία αυτών των τραγουδιών, ο Ζαφειρίου συνέχισε την συνεργασία του με τον Μίμη Πλέσσα και σε άλλα κινηματογραφικά τραγούδια που ερμήνευσε ο Πουλόπουλος. Επόμενη συνάντηση των τριών έγινε, στα τέλη του 1967, στο μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη "Μια Κυρία Στα Μπουζούκια", όπου ο Πουλόπουλος ερμήνευσε τα "Μην Του Μιλάτε Του Παιδιού" και "Απόψε Κλαίει Ο Ουρανός", όπου ακόμη μια φορά ακούγεται το μπουζούκι του μεγάλου Στέλιου Ζαφειρίου.
 Η τελευταία συνάντηση του Πουλόπουλου με τον Ζαφειρίου στο μπουζούκι κινηματογραφικά έγινε στο μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη "Γοργόνες Και Μάγκες" το 1968, όπου ο πρώτος ερμήνευσε τα πασίγνωστα "Καμαρούλα Μια Σταλιά" και "Θα Πιω Απόψε Το Φεγγάρι" του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Την ίδια περίοδο, ο Ζαφειρίου έπαιξε μπουζούκι στα μοναδικά τραγούδια του Θόδωρου Τζίφα που ερμήνευσε ο Πουλόπουλος, τα οποία κυκλοφόρησαν μαζί σε δίσκο 45 στροφών. Πρόκειται για τα "Η Πίκρα Κλείδωσε Τα Χείλη" και "Έμαθε Η Νύχτα Να Μην Κλαίει".  
 Όμως, η πιο σημαντική δισκογραφική συνάντηση του Πουλόπουλου με τον μεγάλο μπουζουξή έγινε στο αποκορύφωμα της καριέρας του μεγάλου ερμηνευτή, στον θρυλικό "Δρόμο" του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου, που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1969. Πέρα από τις τεράστιες ερμηνείες του Πουλόπουλου, τους διαχρονικούς στίχους του Παπαδόπουλου και τις αθάνατες μουσικές του Πλέσσα, τα θρυλικά τραγούδια του "Δρόμου" χαρακτηρίζονται και για το μοναδικό μπουζούκι του Στέλιου Ζαφειρίου, που αφήνει το δικό του στίγμα σε αυτά τα ανεπανάληπτα τραγούδια. Πέρα από τον Ζαφειρίου, όμως, στο μπουζούκι ακούγεται και ένας "μαθητής" του, ο ανερχόμενος τότε, Θανάσης Πολυκανδριώτης.

  Το 1971, ο Νίκος Λαβράνος κυκλοφόρησε τον πρώτο του ολοκληρωμένο δίσκο με το ψευδώνυμο Νίκος Σκέμπρης σε στίχους Διονύση Τζεφρώνη, με τίτλο "Μαρία". Στον δίσκο τραγουδούσαν ο Γιάννης Πουλόπουλος, η Μαρία Δουράκη και ο Γιάννης Θωμόπουλος. Στο μπουζούκι βρίσκουμε για άλλη μια φορά τον Στέλιο Ζαφειρίου, ο οποίος, ειδικά στο "Σε Περιμένω", κάνει καταπληκτική δουλειά. Αυτή ήταν και η τελευταία δισκογραφική συνάντηση των δύο καλλιτεχνών. 
 Επομένως, η συνεργασία του Πουλόπουλου με τον Στέλιο Ζαφειρίου χαρακτηρίστηκε από τις μεγάλες πενιές του δεύτερου στα πιο διαχρονικά τραγούδια του πρώτου με τον Μίμη Πλέσσα την περίοδο 1966-1971, που κάνουν την συνεργασία τους άξια αναφοράς. Πέρα από αυτά, ο Πουλόπουλος ερμήνευσε συνολικά μόνο 2 τραγούδια σε μουσική του μεγάλου αυτού μουσικού, τα οποία αναγράφονται παρακάτω:

 

 01. Έλα Πουλί Χαμένο (1966) Άκου Δασκαλόπουλου
 02. Αν Δεις Να Κλαίει Η Άνοιξη (1966) Άκου Δασκαλόπουλου 

Ο Γιάννης Πουλόπουλος Τραγουδά Θανάση Πολυκανδριώτη

 Η συνεργασία του Γιάννη Πουλόπουλου με τον Θανάση Πολυκανδριώτη, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, ξεκίνησε το 1969 στην κορυφαία στιγμή της καριέρας του μεγάλου ερμηνευτή, του θρυλικού "Δρόμου", όπου ο δεύτερος συμπλήρωνε με το μπουζούκι του, ανερχόμενος τότε, έναν απ' τους "δάσκάλους" του, Στέλιο Ζαφειρίου, μιας και ο πατέρας του ήταν σολίστας του μπουζουκιού και δάσκαλός του. 

Έκτοτε, δεν υπάρχει κάποια άλλη γνωστή συνεργασία του Πουλόπουλου με τον Πολυκανδριώτη μέχρι το 1980, χρονιά την οποία κυκλοφορεί ο προσωπικός δίσκος του Πουλόπουλου με τίτλο "Δεν Ξεχνιέσαι", όπου ο Πολυκανδριώτης, γνωστός πια, συνθέτει το πρώτο τραγούδι του που ερμηνεύει ο μεγάλος ερμηνευτής, το "Θέλω Να Σε Δω", σε στίχους του Γιάννη Πάριου,το οποίο ενορχηστρώνει, όπως και όλα τα τραγούδια του δίσκου, ο Γιώργος Νιάρχος. Το τραγούδι, παρά τους πολύ γνωστούς συντελεστές του, δεν γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία. Το γεγονός αυτό, όμως, δεν εμπόδισε τους δύο καλλιτέχνες να συνεργαστούν ξανά.
 Το 1981, ο Πουλόπουλος κυκλοφόρησε άλλο ένα προσωπικό του δίσκο, με τίτλο "Εγώ Για Σένα Τραγουδάω", όπου, αυτή τη φορά, ο Πολυκανδριώτης είχε μεγαλύτερη συμμετοχή. Πιο συγκεκριμένα, υπογράφει τη μουσική σε τρεις επιτυχίες του δίσκου, τα "Σαν Κόκκινο Τριαντάφυλλο", "Πάρε Με Μακριά" και "Δεν Μ' Αγαπάς", όλα σε στίχους της Σόφης Παππά, τα οποία ενορχηστρώνει, όπως και όλα τα τραγούδια του δίσκου, ο Χάρης Ανδρεάδης. Αυτή είναι και η τελευταία συνεργασία τους στη ΜΙΝΟΣ, από την οποία αποχωρεί ο μεγάλος ερμηνευτής στις αρχές του 1990, "μετακομίζοντας" στη ΠΟΛΥΓΚΡΑΜ. 

Εκεί, ο Γιάννης Πουλόπουλος συναντά και πάλι δισκογραφικά τον Θανάση Πολυκανδριώτη, μετά από 11 χρόνια, το 1992, στον δεύτερο και τελευταίο του δίσκο στην εταιρεία, το "Φεγγάρι Άλλου Ουρανού". Σε αυτό τον δίσκο, ο Πολυκανδριώτης υπογράφει τη μουσική σε δύο τραγούδια, το ομώνυμο και το "Κι Έτσι Έλεγα, Έλεγα", σε στίχους της Ιφιγένειας Γιαννοπούλου, ενώ παίζει μπουζούκι σε όλα τα τραγούδια του δίσκου. Με αυτά τα τραγούδια, λήγει η συνεργασία των δύο καλλιτεχνών οριστικά.
 Επομένως, η συνεργασία του Γιάννη Πουλόπουλου με τον Θανάση Πολυκανδριώτη διήρκεσε 23 χρόνια, από το 1969 μέχρι το 1992, από τα οποία, μόνο στα 12 τελευταία, ο Πολυκανδριώτης αναλαμβάνει ρόλο συνθέτη. Σε αυτά τα 12 χρόνια, ο Γιάννης Πουλόπουλος έχει ερμηνεύσει συνολικά 6 τραγούδια σε μουσική του γνωστού μουσικού, τα οποία αναγράφονται στην παρακάτω λίστα:

ΜΙΝΟΣ
 01. Θέλω Να Σε Δω (1980) Γιάννη Πάριου
 02. Σαν Κόκκινο Τριαντάφυλλο (1981) Σόφης Παππά
 03. Πάρε Με Μακριά (1981) Σόφης Παππά
 04. Δεν Μ' Αγαπάς (1981) Σόφης Παππά

ΠΟΛΥΓΚΡΑΜ 
 05. Φεγγάρι Άλλου Ουρανού (1992) Ιφιγένειας Γιαννοπούλου
 06. Κι Έτσι Έλεγα, Έλεγα (1992) Ιφιγένειας Γιαννοπούλου

Ο Γιάννης Πουλόπουλος Τραγουδά Γιάννη Μπιθικώτση

 Εκτός από τον Θανάση Πολυκανδριώτη, ο Γιάννης Μπιθικώτσης ήταν ένας ακόμα "μαθητής" του μεγάλου Στέλιου Ζαφειρίου, που ήταν για σχεδόν τρεις δεκαετίες ο μπουζουξής του Γιάννη Πουλόπουλου στις ζωντανές του εμφανίσεις, αλλά και δισκογραφικά. 

Η γνωριμία του Πουλόπουλου με τον Γιάννη Μπιθικώτση έγινε στις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν ο νεαρός τότε σολίστας του μπουζουκιού προσπαθούσε να βρει δουλειά. Αρχικά, είχε ζητήσει την βοήθεια του θείου του, Γρηγόρη Μπιθικώτση, ο οποίος αρνήθηκε να του την προσφέρει. Ο Γιάννης Πουλόπουλος, ο κορυφαίος τραγουδιστής της περιόδου, ο οποίος είχε δεχτεί προσβολές από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση από συνεντεύξεις του, αποφάσισε να του απαντήσει με ένα διαφορετικό τρόπο. Γνωρίζοντας το προαναφερθέν περιστατικό, πλησίασε τον νεαρό Μπιθικώτση και του πρότεινε να γίνει δικός του σολίστας του μπουζουκιού και εκείνος δέχτηκε. Έκτοτε, ο Μπιθικώτσης ακολουθούσε τον Πουλόπουλο σχεδόν σε όλες τις ζωντανές εμφανίσεις του μεγάλου ερμηνευτή με το μπουζούκι του, αλλά δισκογραφικά δεν είχε συνεργαστεί μαζί του, τουλάχιστον μέχρι το 1981. 


Το 1981, ο Γιάννης Πουλόπουλος κυκλοφορεί τον προσωπικό του δίσκο, με τίτλο "Εγώ Για Σένα Τραγουδάω", ο οποίος είναι και ο τελευταίος του με μεταγλωττισμένα τραγούδια και, μάλιστα, περιέχει τα περισσότερα από κάθε άλλο δίσκο του. Από τα μεταγλωττισμένα ακούστηκαν τα "Σε Παρακαλώ", "Τι Μεγάλος Καημός" και φυσικά το "Υπάρχουν Κάτι Γράμματα". Πέρα από αυτά, ακούστηκαν και άλλα τραγούδια και μεταξύ αυτών και δύο σε μουσική του Γιάννη Μπιθικώτση, το αρκετά γνωστό "Θα Σε Ξεχάσω" και το πασίγνωστο και διαχρονικό "Φίλε Μου", και τα δύο σε στίχους Σάσας Μανέττα και ενορχήστρωση Χάρη Ανδρέαδη, το οποίο αποτελεί και την μεγαλύτερη επιτυχία του Πουλόπουλου στη δεκαετία του '80. Με την επιτυχία αυτών των δύο τραγουδιών, και ιδίως του δεύτερου, ο Μπιθικώτσης κατάφερε να ανταποδώσει στον Πουλόπουλο την βοήθεια που εκείνος απλόχερα του προσέφερε. 

Από τότε και μετά, οι εμφανίσεις του Γιάννη Μπιθικώτση, είτε ως συνθέτης, είτε ως μουσικός, στους δίσκους του Γιάννη Πουλόπουλου, είναι αρκετά συχνές. Το 1983, κυκλοφορεί ο προσωπικός δίσκος του Πουλόπουλου, με τίτλο "Και Τώρα Πες Μου", όπου ο Μπιθικώτσης παίζει μπουζούκι και τζουρά, αλλά συνθέτει κιόλας τρία τραγούδια, τα "Προσπάθησα" και "Εγώ Δεν Θα Χαθώ" σε στίχους Θάνου Σοφού, και το "Νιώσε Με" σε στίχους Ρόνης Σοφού, τα οποία ενορχήστρωσε ο Χάρης Ανδρέαδης. Τα τραγούδια δεν γνώρισαν ιδαίτερη επιτυχία, αλλά δείχνουν την εμπιστοσύνη που έδειξε ο μεγάλος ερμηνευτής στον Γιάννη Μπιθικώτση. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που ο Γιάννης Μπιθικώτσης συνέθεσε τραγούδια για την φωνή του Πουλόπουλου. 
 Παρ' όλα αυτά, η συνεργασία τους δισκογραφικά δεν ολοκληρώθηκε τότε. Τρία χρόνια μετά, το 1986, ο Γιάννης Πουλόπουλος ενώνει για τελευταία φορά τις δυνάμεις του με τον Μίμη Πλέσσα και κυκλοφορούν ένα δίσκο σε στίχους Θάνου Σοφού, το μοναδικό ολοκληρωμένο του Πουλόπουλου σε μουσική Πλέσσα, με τίτλο "Στα Μεγάλα Ταξίδια". Ο Γιάννης Μπιθικώτσης αναλαμβάνει και πάλι ρόλο μουσικού, παίζοντας μπουζούκι, τζουρά και μπαγλαμά. 
 Τρία χρόνια αργότερα, το 1989, ο Πουλόπουλος κυκλοφορεί ένα δίσκο 24 επανεκτελέσεις επιτυχιών που ηχογράφησε στη ΛΥΡΑ, που αποτελεί και τον τελευταίο του στη ΜΙΝΟΣ, από την οποία αποχώρησε στις αρχές του 1990. Τα πρώτα 12 τραγούδια του δίσκου ενορχήστρωσε ο Χάρης Ανδρεάδης και τα υπόλοιπα 12 ο Μίμης Πλέσσας. Ο Γιάννης Μπιθικώτσης συμμετέχει και σε αυτό τον δίσκο, παίζοντας λαούτο και μαντολίνο. 
 Το 1990, ο Πουλόπουλος εντάσσεται στο δυναμικό της ΠΟΛΥΓΚΡΑΜ και το 1991 κυκλοφορεί τον πρώτο του δίσκο στην καινούρια του εταιρεία, με τίτλο "Γιάννης Πουλόπουλος". Εκεί, ακούμε για άλλη μια φορά το μπουζούκι του Γιάννη Μπιθικώτση.
 Το 1993, ο Πουλόπουλος αποφασίζει να απομακρυνθεί για 5 χρόνια από τη δισκογραφία και το 1997 επιστρέφει και κυκλοφορεί από τη ΛΥΡΑ ένα νέο δίσκο, με τίτλο "Του Τραγουδιού Το Βλέμμα", όπου ακούγεται για τελευταία φορά σε δίσκο του μεγάλου ερμηνευτή το μπουζούκι του Γιάννη Μπιθικώτση. 
 Έκτοτε, οι δύο καλλιτέχνες δεν έχουν συναντηθεί ξανά δισκογραφικά, αλλά ο Μπιθικώτσης συνόδευε τον Πουλόπουλο με το μπουζούκι του στις ζωντάνες εμφανίσεις του μέχρι τα τέλη του '90, που αποφάσισε να απομακρυνθεί από την νύχτα ο μεγάλος ερμηνευτής.
 Συμπερασματικά, η συνεργασία του Γιάννη Πουλόπουλου με τον Γιάννη Μπιθικώτση διήρκεσε σχεδόν τρεις δεκαετίες, του '70, του '80, και του '90. Δισκογραφικά, όμως, η συνεργασία τους διήρκεσε 16 χρόνια, από το 1981 έως το 1997. Σε αυτά τα χρόνια, ο Μπιθικώτσης είτε είχε ρόλο μουσικού, είτε συνθέτη, είτε και τα δύο. Σε αυτά τα 16 χρόνια, ο Γιάννης Πουλόπουλος έχει ερμηνεύσει συνολικά 5 τραγούδια σε μουσική του Μπιθικώτση, τα οποία αναγράφονται στην παρακάτω λίστα:

 01. Θα Σε Ξεχάσω (1981) Σάσας Μανέττα
 02. Φίλε Μου (1981) Σάσας Μανέττα
 03. Προσπάθησα (1983) Θάνου Σοφού
 04. Εγώ Δεν Θα Χαθώ (1983) Θάνου Σοφού
 05. Νιώσε Με (1983) Ρόνης Σοφού 

---- Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού από το ιστολόγιο---- 

1 σχόλιο: