Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Τα Ακυκλοφόρητα Τραγούδια Του Γιάννη Πουλόπουλου




-Κορμί Μου Πονεμένο
Πρόκειται για το πρώτο τραγούδι του Γιάννη Πουλόπουλου που ηχογραφήθηκε γύρω στο 1962 στην Columbia. Το τραγούδι ηχογραφήθηκε πριν την συνεργασία του Πουλόπουλου με τον Θεοδωράκη, αλλά και πριν την ακρόασή του στην Columbia. Οι στίχοι και η μουσική του τραγουδιού είναι του Μπάμπη Δαλιάνη, ο οποίος, επειδή έμενε στον Άγιο Ιερόθεο στο Περιστέρι, γνώριζε τον Πουλόπουλο και κάνανε παρέα. Το τραγούδι προοριζόταν για κυκλοφορία σε δίσκο 45 στροφών με ένα ακόμα τραγούδι με τίτλο "Το Άδειο Προσκεφάλι". Όμως εκείνο, ακούγοντάς το μια μέρα σε πρόβα των μουσικών ο Στέλιος Καζαντζίδης το ζητήσε από τον Δαλιάνη για να το πει ο ίδιος και μάλιστα πλήρωσε για τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού. Ο Πουλόπουλος ξαφνιάστηκε από την εξέλιξη αυτή, αλλά ο Δαλιάνης του εξήγησε τι συνέβη και εκείνος του απάντησε πως αν είναι έτσι, δεν πειράζει. Τελικά, το τραγούδι κυκλοφόρησε ως δείγμα σε λίγα αντίτυπα στις αρχές του 1963, αλλά πολύ γρήγορα η Columbia το απέσυρε, μάλλον γιατί δεν περίμενε να κάνει κάποια ιδιαίτερη επιτυχία. Το γεγονός αυτό, κάνει αυτό το ιστορικής σημασίας τραγούδι σπάνιο και δυσεύρετο. 

-Ακόρντεον

Πρόκειται για το πολύ γνωστό τραγούδι σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη και μουσική Μάνου Λοΐζου. Η πρώτη δισκογραφημένη και γνωστή εκτέλεση του τραγουδιού ανήκει στον ίδιο τον Λοΐζο, όμως η πρώτη ανεπίσημη εκτέλεση ανήκει στον Γιάννη Πουλόπουλο. Το τραγούδι ηχογραφήθηκε με την φωνή του Πουλόπουλου το 1966 και προοριζόταν για την ταινία μικρού μήκους του Λάμπρου Λιαρόπουλου "Αθήνα Πόλη Χαμόγελο", όπου και τελικά ακούστηκε. Το τραγούδι αυτό αποτέλεσε την πέμπτη και τελευταία συνεργασία του ερμηνευτή με τον Λοΐζο, και την μοναδική τους που δεν δισκογραφήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα το τραγούδι να ανήκει στα άγνωστα και εξαιρετικά σπάνια τραγούδια του Γιάννη Πουλόπουλου. 

- Όλα Δικά Σου
Πρόκειται για το πασίγνωστο τραγούδι σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1968 στον τρίτο προσωπικό δίσκο του Πουλόπουλου σε μουσική του Μίμη Πλέσσα. Φαίνεται, όμως, ότι το τραγούδι έχει προϊστορία. Το 1966, το τραγούδι, και πιο συγκεκριμένα το πρώτο κουπλέ του τραγουδιού, ακούγεται στο φινάλε της ταινίας "Αγάπη Που Δεν Σβήνει Ο Χρόνος", σε μουσική, όμως, του Μάνου Λοϊζου. Η συγκεκριμένη πρώτη ηχογράφηση του τραγουδιού ήταν για λογαριασμό της ταινίας και δεν δισκογραφήθηκε ποτέ. 


-Τα Δειλινά
Πρόκειται για το πολύ γνωστό τραγούδι σε στίχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη, γνωστού και ως Τσάντα, και μουσική του αείμνηστου Γιώργου Ζαμπέτα, που ακούστηκε πρώτη φορά και έγινε μεγάλη επιτυχιά από τη Βίκυ Μοσχολιού. Με το πέρασμα των χρόνων, πολλοί τραγουδιστές έκαναν επανεκτελέσεις του τραγουδιού και αρκετοί το συμπεριλάμβαναν στις ζωντανές τους εμφανίσεις. Μια εξαιρετική άγνωστη και σπάνια εκτέλεση του τραγουδιού είναι αυτή του Γιάννη Πουλόπουλου. Ο Πουλόπουλος ερμήνευσε το τραγούδι στα τέλη της δεκαετίας του '60, πιθανώς το 1968, συνοδευόμενος από την ορχήστρα της ΕΙΡ, την οποία διεύθυνε ο Μίμης Πλέσσας. Η εκτέλεση του τραγουδιού από τον Πουλόπουλο διαφέρει εξαιρετικά από την αρχική της Μοσχολιού, αλλά και από πολλές άλλες επανεκτελέσεις, διότι το ερμηνεύει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, που δίνει στο τραγούδι ένα τελείως διαφορετικό ύφος, αυστηρά στα μέτρα του. Το τραγούδι δεν δισκογραφήθηκε ποτέ με την φωνή του Γιάννη Πουλόπουλου, γεγονός που οδήγησε την συγκεκριμένη εκτέλεση να μείνει ένα εξαιρετικά σπάνιο, συλλεκτικό και δυσεύρετο αρχείο της ΕΡΤ. 
   

-Στην Κρεμάστρα Την Παλιά
Πρόκειται για κινηματογραφικό τραγούδι που ακούγεται στην ταινία του Ερρίκου Ανδρέου "Τα Δύο Πόδια Σ' Ένα... Παπούτσι" που προβλήθηκε πρώτη φορά στις αίθουσες το 1969. Το εν λόγω τραγούδι είναι το μοναδικό που ερμηνεύει ο Πουλόπουλος στην ταινία και είναι σε μουσική Νότη Μαυρουδή, με τον οποίο δεν έχει συνεργαστεί άλλη φορά στην καριέρα του, και σε στίχους άγνωστου στιχουργού. Το τραγούδι δεν έχει δισκογραφηθεί ποτέ έως σήμερα και ανήκει στα σπάνια και συλλεκτικά τραγούδια του μεγάλου ερμηνευτή. 

-Τα Κελαηδίσματα
Πρόκειται για κινηματογραφικό τραγούδι που ακούστηκε στην ταινία του Ομήρου Ευστρατιάδη "Ερωτομανείς", γνωστή και ως "Αδιέξοδο", που κυκλοφόρησε το 1971. Η μουσική και οι στίχοι του τραγουδιού είναι του ίδιου του Γιάννη Πουλόπουλου, που είχε αναλάβει και τη μουσική επένδυση της ταινίας, και μικρό μέρος των στίχων του προέρχεται από ποίημα του Πουλόπουλου που υπάρχει στην ποιητική συλλογή του "Τετράδιο" που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά. Το τραγούδι δεν έχει δισκογραφηθεί ποτέ έως σήμερα και ανήκει στα σπάνια και συλλεκτικά τραγούδια του μεγάλου ερμηνευτή.

-Όσα Δεν Πήρε Ο Άνεμος
Πρόκειται για κινηματογραφικό τραγούδι που ακούστηκε στην ταινία του Ομήρου Ευστρατιάδη "Ερωτομανείς", γνωστή και ως "Αδιέξοδο", που κυκλοφόρησε το 1971. Η μουσική και οι στίχοι του τραγουδιού είναι του ίδιου του Γιάννη Πουλόπουλου, ο οποίος είχε αναλάβει και τη μουσική επένδυση της ταινίας. Το τραγούδι δεν έχει δισκογραφηθεί ποτέ εώς σήμερα και ανήκει στα σπάνια και συλλεκτικά τραγούδια του μεγάλου ερμηνευτή.

-It Was A Very Good Year 
Πρόκειται για αμερικανικό τραγούδι, γραμμένο από τον Ervin Drake το 1961, και αρχικά ηχογραφημένο με την φωνή του Bob Shane των Kingston Trio. Το τραγούδι, όμως, έγινε παγκοσμίως γνωστό με την φωνή του Frank Sinatra, ο οποίος το ηχογράφησε το 1966. Η φήμη αυτού του τραγουδιού του Sinatra έφτασε και στην Ελλάδα. Στις αρχές, λοιπόν, της δεκαετίας του '70, πιθανώς το 1971, σε μια εκπομπή που παρουσίαζε εκείνη την εποχή ο Νίκος Μαστοράκης στην τηλεόραση, ήταν καλεσμένος το μεγαλύτερο όνομα του τραγουδιού εκείνης της εποχής, ο Γιάννης Πουλόπουλος. Για λογαριασμό της εκπομπής, ο Πουλόπουλος ηχογράφησε το συγκεκριμένο τραγούδι, ερμηνεύοντας το με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο και με αρκετά κατανοητή αγγλική προφορά, παρά το γεγονός ότι ο Πουλόπουλος γνώριζε ελάχιστα έως καθόλου Αγγλικά. Το τραγούδι, όντως, ακούστηκε στην εκπομπή, αλλά ποτέ δεν δισκογραφήθηκε, και έτσι κατέληξε να γίνει μια εξαιρετικά σπάνια και άγνωστη ηχογράφηση του μεγάλου ερμηνευτή. 

---- Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού από το ιστολόγιο---- 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου