Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Γιάννης Πουλόπουλος Τραγουδά Σώτια Τσώτου

 

Η συνεργασία του Γιάννη Πουλόπουλου με την σημαντική στιχουργό Σώτια Τσώτου αποτελεί μία από τις πιο αξιόλογες και επιτυχημένες της καριέρας του, τουλάχιστον όσον αφορά τα χρόνια που δισκογραφούσε στη ΜΙΝΟΣ.



Αυτή η πολύ σπουδαία συνεργασία ξεκίνησε το 1977 σε ένα δίσκο-σταθμό στην καριέρα του μεγάλου ερμηνευτή. Φυσικά, πρόκειται για το "Αγάπαμε", δίσκος με τον οποίο ο Πουλόπουλος αποφασίζει να κάνει στροφή στο ρεπερτόριο του, περνώντας από το ελαφρολαϊκό, με το οποίο είχε καθιερωθεί, στο ευρωπαϊκό ερωτικό τραγούδι, που ήταν αρκετά δημοφιλές εκείνη την εποχή, το οποίο 
χαρακτηριζόταν από τον μεταγλωττισμένο στίχο. Στον δίσκο αυτό, ακούγονται δύο μεταγλωττισμένα τραγούδια, το "Φταίω Εγώ" και το πασίγνωστο "Αγάπαμε", το οποίο στάθηκε και αφορμή να συνεχίσει να ερμηνεύει μεταγλωττισμένα τραγούδια. Πέρα από αυτά τα τραγούδια, όμως, υπάρχουν και άλλα, κυρίως σε μουσική Γιάννη Σπανού και Γιώργου Κριμιζάκη. Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος Κριμιζάκης υπογράφει τη μουσική σε 4 τραγούδια του δίσκου, των οποίων οι στίχοι είναι της Σώτιας Τσώτου. Φυσικά, πρόκειται για τα αρκετά γνωστά "Μου Πες Σ' Αγαπώ", "Θυσία" και "Δεν Καταλαβαίνει", που ακούστηκαν αρκετά, και για το πασίγνωστο "Τα Ψέματα", το οποίο ακούγεται ακόμα και σήμερα. Ίσως, το συγκεκριμένο τραγούδι να είναι και το πιο όμορφο τραγούδι της Τσώτου που έχει ερμηνεύσει ο Πουλόπουλος. Ο δίσκος αυτός έγινε χρυσός και τα περισσότερα από τα τραγούδια του ακούγονται μέχρι και σήμερα και, εν μέρει, αυτό οφείλεται και στους στίχους της Τσώτου. 
 Η πολύ μεγάλη επιτυχία των 4 αυτών τραγουδιών, οδηγεί τον Πουλόπουλο να συνεργαστεί ξανά με την Σώτια Τσώτου, στον επόμενο προσωπικό του δίσκο, που, ουσιαστικά, αποτελεί συνέχεια του "Αγάπαμε", τον "Για Σένα", που κυκλοφόρησε το 1978. Σε αυτό τον δίσκο, ο Πουλόπουλος ερμηνεύει 3 τραγούδια σε στίχους της Τσώτου, για άλλη μια φορά, όλα σε μουσική του Κριμιζάκη. Αυτά είναι τα "Λιώνω", "Δυο Καημοί" και "Εσύ Μ' Έκανες Τραγουδιστή", από τα οποία τα πρώτα δύο γνώρισαν κάποια επιτυχία. Πάντως, πρόκειται για τρία πολύ όμορφα τραγούδια και από τα καλύτερα αυτού του δίσκου.

 Η επόμενη δισκογραφική συνάντηση των δύο καλλιτεχνών λαμβάνει χώρα ένα χρόνο αργότερα, το 1979, στον επόμενο προσωπικό δίσκο του μεγάλου ερμηνευτή, "Αν Γυρίσεις Αν". Αυτός ο δίσκος έχει καθαρά ευρωπαϊκό στοιχείο και απομακρύνεται κατά πολύ από το ελληνικό, όσον αφορά το μουσικό κομμάτι. Η Σώτια Τσώτου, σε αυτό τον δίσκο, αναλαμβάνει να γράψει τους στίχους σε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του δίσκου, το πολύ γνωστό "Στάσου Που Πας" του Χρήστου Γκάρτζου, τραγούδι που, λίγο καιρό αργότερα, ερμήνευσε και ο Κώστας Χατζής σε μουσική του. 
 Την επόμενη χρονιά, το 1980, κυκλοφόρησε ο προσωπικός δίσκος του Πουλόπουλου, με τίτλο "Δεν Ξεχνιέσαι". Στον δίσκο αυτό, η Σώτια Τσώτου έχει πιο μεγάλη συμμετοχή από κάθε άλλο δίσκο του ερμηνευτή, καθώς γράφει τους στίχους στα 6 από τα 12 τραγούδια του. Συγκεκριμένα, η σπουδαία στιχουργός έγραψε τα "Έτσι Είναι Εμένα Η Καρδιά Μου", "Αγαπώ Για Δυο" και "Χάσαμε Κάθε Επαφή" του Δημήτρη Σταμπούλη, από τα οποία το τελευταίο είχε κάποια επιτυχία, το "Στον Κόσμο Την Πόρτα Μου Σφράγισα" του Μανώλη Σουβατζή, αλλά και τους ελληνικούς στίχους στα δύο μεταγλωττισμένα τραγούδια του δίσκου, τα "Αγάπη Μου" και το ομώνυμο, που έγιναν και οι μεγαλύτερες επιτυχίες του δίσκου. Σε αυτό το σημείο, η συνεργασία των δύο καλλιτεχνών διακόπτεται για αρκετά χρόνια. 
 Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Πουλόπουλος έκανε πολλούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους, καθώς επανήρθε στο ελαφρολαϊκό ρεπερτόριό του, και ανανέωσε τις συνεργασίες του με τον Γιάννη Σπανό και τον Μίμη Πλέσσα, με τους οποίους είχε γράψει ιστορία στο παρελθόν. Στις αρχές του 1990, ο μεγάλος ερμηνευτής αποχωρεί από τη ΜΙΝΟΣ και εντάσσεται στο δυναμικό της ΠΟΛΥΓΚΡΑΜ. 
 Το 1991, κυκλοφορεί ο πρώτος του δίσκος στη νέα του εταιρεία, που φέρει ως τίτλο το όνομά του. Σε αυτό τον δίσκο, συναντιέται δισκογραφικά, μετά από 11 ολόκληρα χρόνια, με την Σώτια Τσώτου, σε ένα πολύ όμορφο τραγούδι του Γιώργου Κριμιζάκη, το "Σ' Αγαπώ Μα Είναι Αργά", το οποίο γνώρισε κάποια επιτυχία και απέδειξε πως ακόμα και μετά από τόσα χρόνια μπορούν οι δύο καλλιτέχνες να έχουν καλή "χημεία". Αυτή έμελλε να είναι και η τελευταία τους συνεργασία, μιας και ο μεγάλος ερμηνευτής, ένα χρόνο αργότερα, αποφάσισε να απομακρυνθεί για μια πενταετία από τη δισκογραφία, γεγονός που εμπόδισε κάποια νέα συνεργασία τους.
 Συμπερασματικά, η συνεργασία του Γιάννη Πουλόπουλου με την Σώτια Τσώτου είναι μία από τις πιο σημαντικές, αξιόλογες και εμπορικά επιτυχημένες της καριέρας του, τουλάχιστον από τα μισά της δεκαετίας του '70 και έπειτα. Η συνεργασία των δύο καλλιτεχνών διήρκεσε 14 χρόνια, από το 1977 έως και το 1991, στα οποία ο Πουλόπουλος ερμήνευσε συνολικά 15 τραγούδια σε στίχους Σώτιας Τσώτου, από τα οποία τα περισσότερα έγιναν επιτυχίες και ήταν σε μουσική Γιώργου Κριμιζάκη. Τα τραγούδια αυτά αναγράφονται στην παρακάτω λίστα:
ΜΙΝΟΣ
 01. Μου Πες Σ' Αγαπώ (1977) Γιώργου Κριμιζάκη
 02. Θυσία (1977) Γιώργου Κριμιζάκη
 03. Δεν Καταλαβαίνει (1977) Γιώργου Κριμιζάκη
 04. Τα Ψέματα (1977) Γιώργου Κριμιζάκη
 05. Λιώνω (1978) Γιώργου Κριμιζάκη
 06. Δυο Καημοί (1978) Γιώργου Κριμιζάκη
 07. Εσύ Μ' Έκανες Τραγουδιστή (1978) Γιώργου Κριμιζάκη
 08. Στάσου Που Πας (1979) Χρήστου Γκάρτζου
 09. Αγάπη Μου (1980) Dario Baldan Bembo-Giovanni Conte
 10. Δεν Ξεχνιέσαι (1980) Camilo Blanes
 11. Έτσι Είναι Εμένα Η Καρδιά Μου (1980) Δημήτρη Σταμπούλη
 12. Αγαπώ Για Δυο (1980) Δημήτρη Σταμπούλη
 13. Χάσαμε Κάθε Επαφή (1980) Δημήτρη Σταμπούλη
 14. Στον Κόσμο Την Πόρτα Μου Σφράγισα (1980) Μανώλη Σουβατζή

ΠΟΛΥΓΚΡΑΜ
 15. Σ' Αγαπώ Μα Είναι Αργά (1991) Γιώργου Κριμιζάκη 


---- Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού από το ιστολόγιο---- 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου