Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Γιάννης Πουλόπουλος Τραγουδά Θάνο Σοφό


 Η συνεργασία του Γιάννη Πουλόπουλου με τον Θάνο Σοφό αποτελεί την πιο σημαντική και αποδοτική συνεργασία που έκανε ο μεγάλος ερμηνευτής κατά τη δεκαετία του '80, καθώς ο Θάνος Σοφός συμμετείχε σχεδόν σε κάθε δίσκο του εκείνη την δεκαετία.

Συγκεκριμένα, η συνεργασία των δύο καλλιτεχνών ξεκίνησε το 1981, στον προσωπικό δίσκο του Πουλόπουλου, με τίτλο "Εγώ Για Σένα Τραγουδάω", όπου ο Σοφός έγραψε στίχους στα 4 από τα 12 τραγούδια του δίσκου, δηλαδή στα μεταγλωττισμένα "Σε Θέλω Γύρισε", "Τώρα Που Σ' Έχασα" και το περισσότερο γνωστό "Σε Παρακαλώ", καθώς και στο "Πες Πως Μ' Αγαπάς" του Χάρη Λυμπερόπουλου, που, επίσης, γνώρισε κάποια επιτυχία. Λόγω της επιτυχίας αυτών των τραγουδιών, η συνεργασία τους έμελλε να έχει συνέχεια.
 Η επόμενη δισκογραφική συνάντηση των δύο καλλιτεχνών έγινε το 1983, στον προσωπικό δίσκο του ερμηνευτή, με τίτλο "Και Τώρα Πες Μου", με τον οποίο απομακρύνεται από το ευρωπαϊκό ερωτικό τραγούδι και επιστρέφει στο ελαφρολαϊκό, με το οποίο καθιερώθηκε. Σε αυτό τον δίσκο, ο Σοφός γράφει στίχους σε 3 τραγούδια, το "Εμένα Θα Θυμάσαι" του Αλέξη Παπαδημητρίου και τα "Προσπάθησα" και "Εγώ Δεν Θα Χαθώ" του Γιάννη Μπιθικώτση. Τα τραγούδια δεν γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, αλλά είναι τρία από τα καλύτερα του δίσκου αυτού.

 Μετά από 2 χρόνια απουσίας από την δισκογραφία, ο Γιάννης Πουλόπουλος, το 1985, επιστρέφει με ένα δίσκο ιδιαίτερο, εξ ολοκλήρου σε μουσική του πολύ σπουδαίου Γιάννη Σπανού, με τον οποίο είχε κάνει πολλές διαχρονικές επιτυχίες στο παρελθόν. Φυσικά, πρόκειται για τις "Χάρτινες Καρδιές", που είναι και ο μοναδικός ολοκληρωμένος δίσκος του Σπανού με τον Πουλόπουλο και, μάλιστα, ο πρώτος χρυσός του μεγάλου συνθέτη. Τους στίχους των τραγουδιών του δίσκου αυτού γράφουν ο Θάνος και η Ρόνη Σοφού, από έξι ο καθένας. Στα έξι τραγούδια που έγραψε ο Σοφός ανήκουν και οι δύο μεγαλύτερες επιτυχίες του δίσκου, το ομώνυμο και το "Πάρε Με Μαζί", καθώς και τα "Φοβάμαι" και "Χάρε Φονιά", τραγούδια που έκαναν τεράστια επιτυχία και ακούγονται μέχρι και σήμερα. Ο δίσκος αυτός έκανε πολύ μεγάλες πωλήσεις και, ίσως, είναι ο καλύτερος του μεγάλου ερμηνευτή από τη δεκαετία του '80.


Ένα χρόνο αργότερα, το 1986, κυκλοφορεί ένας ακόμα σημαντικός δίσκος για τον Πουλόπουλο, στον οποίο τη μουσική υπογράφει ο άνθρωπος με τον οποίο ο μεγάλος ερμηνευτής έκανε τις περισσότερες μεγάλες επιτυχίες του, ο Μίμης Πλέσσας. Ο δίσκος αυτός είναι και ο μοναδικός δίσκος του Πλέσσα με μοναδικό ερμηνευτή τον Πουλόπουλο, με τον οποίο οι δύο καλλιτέχνες ολοκλήρωσαν 20 χρόνια συνεργασίας και, ουσιαστικά, έληξαν την πολύ επιτυχημένη συνεργασία τους. Ο Θάνος Σοφός συμμετέχει και σε αυτό τον δίσκο, γράφοντας τους στίχους και στα 10 τραγούδια του, από τα οποία ξεχώρισε αμέσως το "Άσε Στην Πόρτα Τα Κλειδιά". Πέρα από αυτό το τραγούδι, όμως, ακούστηκαν και τα "Η Ταυτότητα", "Έτσι Όπως Γίναμε" και "Με Βρήκε Το Ξημέρωμα". Το εν λόγω τραγούδι κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1968, σε μουσική του ίδιου του στιχουργού, στον δίσκο "Επιλογή", με την φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση, όμως δεν γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία. 18 χρόνια μετά, ο Πλέσσας το έντυσε με δική του μουσική και το έδωσε στον Πουλόπουλο, του οποίου η εκτέλεση έγινε περισσότερο γνωστή. Ο δίσκος κατάφερε και έγινε χρυσός, όμως δεν κατάφερε να φτάσει ούτε σε διαχρονικότητα, ούτε σε αξία, τις προηγούμενες δουλειές του διδύμου Πλέσσα-Πουλόπουλου, και γρήγορα ξεχάστηκε. 

Το 1988, ο Πουλόπουλος κυκλοφόρησε ένα δίσκο διαφορετικό, με έντονο τον ηλεκτρονικό ήχο της εποχής, σε μουσική Γιώργου Νιάρχου, με εξαίρεση τα "Μες Στην Πόλη Αυτή Λοιπόν" και "Ο Άνθρωπός Μου", και στίχους Θάνου και Ρόνης Σοφού, με εξαίρεση το "Μες Στην Πόλη Αυτή Λοιπόν". Ο δίσκος ονομάστηκε "Όπου Πας Θα Πάω", και ο Σοφός έγραψε τους στίχους στα 6 από τα 11 τραγούδια του. Χαρακτηριστικά είναι τα "Ξέχνα Τα Λάθη Μου" και "Με Μια Χιλιάρα Μηχανή", που γνώρισαν κάποια επιτυχία, αλλά και το "Γι' Αυτό Σου Λέω Σβήσε Το Φως", το οποίο έκανε μεγάλη επιτυχία και ξεχώρισε αμέσως. Η κίνηση του Πουλόπουλου να προσεγγίσει τον ήχο της εποχής αποδείχτηκε επιτυχημένη, καθώς ο δίσκος έγινε πλατινένιος, ξεπερνώντας τις 100.000 πωλήσεις. Αυτή ήταν και η τελευταία δισκογραφική συνάντηση των δύο καλλιτεχνών, καθώς, δύο χρόνια αργότερα, ο μεγάλος ερμηνευτής έφυγε από τη ΜΙΝΟΣ και εντάχθηκε στο δυναμικό της ΠΟΛΥΓΚΡΑΜ, με αποτέλεσμα να διακοπεί οριστικά η συνεργασία του με τον Σοφό. 
 Συμπερασματικά, η συνεργασία του Γιάννη Πουλόπουλου με τον Θάνο Σοφό αποτελεί την πιο σημαντική και επιτυχημένη που είχε κατά τη δεκαετία του '80, αλλά και την πιο αποδοτική, πράγμα που αποδεικνύεται από τη συμμετοχή του Σοφού στους περισσότερους δίσκους του Πουλόπουλου εκείνη την περίοδο. Η συνεργασία των δύο καλλιτεχνών επέφερε χρυσούς και πλατινένιους δίσκους, μεγάλες επιτυχίες και αξιόλογα τραγούδια, μέσα στα 7 χρόνια που διήρκεσε, δηλαδή, από το 1981 έως και το 1988. Κατά τη διάρκεια αυτών των 7 χρόνων, ο Πουλόπουλος ερμήνευσε συνολικά 29 τραγούδια σε στίχους Θάνου Σοφού, τα οποία αναγράφονται στην παρακάτω λίστα:

 01. Σε Παρακαλώ (1981) J. Miguel Gallardo
 02. Σε Θέλω Γύρισε (1981) Maurice Jarre
 03. Τώρα Που Σ' Έχασα (1981) Sergio Endrigo
 04. Πες Πως Μ' Αγαπάς (1981) Χάρη Λυμπερόπουλου
 05. Προσπάθησα (1983) Γιάννη Μπιθικώτση
 06. Εγώ Δεν Θα Χαθώ (1983) Γιάννη Μπιθικώτση
 07. Εμένα Θα Θυμάσαι (1983) Αλέξη Παπαδημητρίου
 08. Χάρτινες Καρδιές (1985) Γιάννη Σπανού
 09. Πάρε Με Μαζί (1985) Γιάννη Σπανού
 10. Ο Θωμάς (1985) Γιάννη Σπανού
 11. Φοβάμαι (1985) Γιάννη Σπανού 
 12. Χάρε Φονιά (1985) Γιάννη Σπανού
 13. Καρδιά Μου (1985) Γιάννη Σπανού
 14. Την Καρδιά Μου Δεν Την Νίκησα (1986) Μίμη Πλέσσα
 15. Ένα Τραγούδι Χωρισμού (1986) Μίμη Πλέσσα
 16. Η Ταυτότητα (1986) Μίμη Πλέσσα
 17. Η Σκιά Μου (1986) Μίμη Πλέσσα
 18. Προδομένα Χρόνια (1986) Μίμη Πλέσσα
 19. Έτσι Όπως Γίναμε (1986) Μίμη Πλέσσα
 20. Άσε Στην Πόρτα Τα Κλειδιά (1986) Μίμη Πλέσσα
 21. Μαίρη Μίλα Μας Λιγάκι (1986) Μίμη Πλέσσα
 22. Τι Με Θέλεις Εμένα (1986) Μίμη Πλέσσα
 23. Με Βρήκε Το Ξημέρωμα (1986) Μίμη Πλέσσα
 24. Γι' Αυτό Σου Λέω Σβήσε Το Φως (1988) Γιώργου Νιάρχου
 25. Με Μια Χιλιάρα Μηχανή (1988) Γιώργου Νιάρχου
 26. Μια Τιμωρία (1988) Γιώργου Νιάρχου
 27. Για Μένα Είσαι Μια Ξένη (1988) Γιώργου Νιάρχου
 28. Τα Τραγούδια Που Λέω (1988) Γιώργου Νιάρχου
 29. Ξέχνα Τα Λάθη Μου (1988) Γιώργου Νιάρχου 

---- Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού από το ιστολόγιο---- 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου